Search

Mlijeko hrvatskih farmi u rukama školaraca

I ove je posljednje srijede u rujnu, kao uostalom već 22. godine za redom, prema izvornoj zamisli Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) o isticanju važnosti konzumacije mlijeka u školskoj dobi, obilježen Svjetski dan školskom mlijeka i u Hrvatskoj.

U organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, suorganizaciji Grada Zagreba, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hrane, te mljekara Dukat, Vindija i Belje, ovoga je puta poruka o važnosti pravilne prehrane naših najmlađih odnosno važnosti svakodnevnog uključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu školaraca za njihov zdrav i kvalitetan razvoj, poslana s farme mliječnih krava “OPG Darko Grgat” u Lužanu.

Dodatni obrok mlijeka

“U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u sklopu širih napora da pomognemo sektoru stočarstva činimo sve da zadržimo otkup i preradu mlijeka te spriječimo gubitak svakog decilitra hrvatskog mlijeka“, iskazala je tom prigodom jasan stav ministrica poljoprivrede Marija Vučković navodeći brojne mjere i programe potpore koje ministarstvo pokrenulo s ciljem podrške ovom sektoru.

Istaknula je, između ostaloga, da su, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a mljekarima pomoglo s distribucijom i plasmanom njihovih proizvoda, na srpanjskoj sjednici Vlade prihvaćene Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme koje se odnose na poboljšanja u pogledu učinkovitijeg i transparentnijeg korištenja sredstava te proširenja liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda.

Podsjetila je kako je riječ o programu Europske unije koji uključuje kontinuirano osiguravanje voća i povrća u osnovnim i srednjim školama te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim školama kao zasebnog obroka neovisno od obroka u okviru školske prehrane. Za ove je namjene u školskoj godini 2021./2022. osigurano ukupno više od 18 milijuna kuna, od čega se 6,8 milijuna kuna odnosi na mlijeko i mliječne proizvode.

Mlijeko hrvatskih farmi

Školarci ugošćeni na farmi Grgat, su imali prigodu saznati sve o uzgoju krava i procesu dobivanja mlijeka, te na kraju, zajedno s okupljenim sudionicima „nazdraviti“ čašama sa znakom Mlijeko hrvatskih farmi koje je za ovu prigodu darovao HAPIH.

Riječ je o neobaveznom sustavu označavanja, a njegov prepoznatljiv znak na mljekari, farmi, mljekomatima ili konačno ambalaži jamči sljedivost proizvodnje i tako potrošaču daje jednostavnu i jasnu informaciju o podrijetlu proizvoda.

„Osnovna je zamisao ovog HAPIH-ovog sustava označavanja mlijeka i mliječnih proizvoda nedvosmisleno istaknuti porijeklo odnosno Republiku Hrvatsku kao područje na kojem je proizvod nastao, pri čemu potrošač nikako ne smije biti doveden u zabludu“, izjavila je ovim povodom dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a ističući kako se jasnim označavanjem potrošaču olakšava odluka pri izboru te omogućava da kupnjom proizvoda s ovim znakompodrže razvoj domaće proizvodnje mlijeka.

Znak je besplatan i dobrovoljan, a njegovu vrijednost prepoznaje sve veći broj proizvođača koji se uključuju u ovaj sustav označavanja, koji ne samo da jamči sljedivost proizvodnje nego ukazuje i kontrolu kvalitete. Naime, mlijeko hrvatskih proizvođača je u sustavnoj kontroli HAPIH-ovog laboratorija Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda koji godišnje zaprimi i obradi oko milijun bočica uzoraka mlijeka.

„Od početka rada Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka do danas bilježimo pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti mlijeka. Tijekom 2020. godine bilo je 94,9 posto u I. kvalitativnom razredu i svega 5,1 posto u II. razredu kvalitete“,navodi Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

Korištenjem ovih stranica pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA