Mlijeko hrvatskih farmi u rukama školaraca

I ove je posljednje srijede u rujnu, kao uostalom već 22. godine za redom, prema izvornoj zamisli Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) o isticanju važnosti konzumacije mlijeka u školskoj dobi, obilježen Svjetski dan školskom mlijeka i u Hrvatskoj.

U organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, suorganizaciji Grada Zagreba, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hrane, te mljekara Dukat, Vindija i Belje, ovoga je puta poruka o važnosti pravilne prehrane naših najmlađih odnosno važnosti svakodnevnog uključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu školaraca za njihov zdrav i kvalitetan razvoj, poslana s farme mliječnih krava “OPG Darko Grgat” u Lužanu.

Dodatni obrok mlijeka

“U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u sklopu širih napora da pomognemo sektoru stočarstva činimo sve da zadržimo otkup i preradu mlijeka te spriječimo gubitak svakog decilitra hrvatskog mlijeka“, iskazala je tom prigodom jasan stav ministrica poljoprivrede Marija Vučković navodeći brojne mjere i programe potpore koje ministarstvo pokrenulo s ciljem podrške ovom sektoru.

Istaknula je, između ostaloga, da su, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a mljekarima pomoglo s distribucijom i plasmanom njihovih proizvoda, na srpanjskoj sjednici Vlade prihvaćene Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme koje se odnose na poboljšanja u pogledu učinkovitijeg i transparentnijeg korištenja sredstava te proširenja liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda.

Podsjetila je kako je riječ o programu Europske unije koji uključuje kontinuirano osiguravanje voća i povrća u osnovnim i srednjim školama te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim školama kao zasebnog obroka neovisno od obroka u okviru školske prehrane. Za ove je namjene u školskoj godini 2021./2022. osigurano ukupno više od 18 milijuna kuna, od čega se 6,8 milijuna kuna odnosi na mlijeko i mliječne proizvode.

Mlijeko hrvatskih farmi

Školarci ugošćeni na farmi Grgat, su imali prigodu saznati sve o uzgoju krava i procesu dobivanja mlijeka, te na kraju, zajedno s okupljenim sudionicima „nazdraviti“ čašama sa znakom Mlijeko hrvatskih farmi koje je za ovu prigodu darovao HAPIH.

Riječ je o neobaveznom sustavu označavanja, a njegov prepoznatljiv znak na mljekari, farmi, mljekomatima ili konačno ambalaži jamči sljedivost proizvodnje i tako potrošaču daje jednostavnu i jasnu informaciju o podrijetlu proizvoda.

„Osnovna je zamisao ovog HAPIH-ovog sustava označavanja mlijeka i mliječnih proizvoda nedvosmisleno istaknuti porijeklo odnosno Republiku Hrvatsku kao područje na kojem je proizvod nastao, pri čemu potrošač nikako ne smije biti doveden u zabludu“, izjavila je ovim povodom dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a ističući kako se jasnim označavanjem potrošaču olakšava odluka pri izboru te omogućava da kupnjom proizvoda s ovim znakompodrže razvoj domaće proizvodnje mlijeka.

Znak je besplatan i dobrovoljan, a njegovu vrijednost prepoznaje sve veći broj proizvođača koji se uključuju u ovaj sustav označavanja, koji ne samo da jamči sljedivost proizvodnje nego ukazuje i kontrolu kvalitete. Naime, mlijeko hrvatskih proizvođača je u sustavnoj kontroli HAPIH-ovog laboratorija Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda koji godišnje zaprimi i obradi oko milijun bočica uzoraka mlijeka.

„Od početka rada Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka do danas bilježimo pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti mlijeka. Tijekom 2020. godine bilo je 94,9 posto u I. kvalitativnom razredu i svega 5,1 posto u II. razredu kvalitete“,navodi Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Korištenjem ovih stranica pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA