Search

Diljem Hrvatske obilježava se 6. Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Danas, 7. prosinca 2023., na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, tradicionalno se, već 6. godinu zaredom u osnovnim školama održava Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Program je namijenjen edukaciji učenika i njihovih roditelja o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u Programu, dobit će prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“. Na ovaj način se ujedno provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima.

Ove godine sudjeluje 860 osnovnih škola odnosno 34.527 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 183 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova. Veseli činjenica da ove godine sudjeluje 27 škola i 913 učenika više nego lani.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske u svibnju ove godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U šest godina njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 209.489 učenika prvih razreda iz 860 osnovnih škola s te svake godine sudjeluje prosječno 194 pčelara.

Nacionalna staklenka za med je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji meda lokalnih proizvođača koji će specifičnim oblikom nacionalne staklenke informirati potrošača da je riječ o medu podrijetlom iz Hrvatske. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj na temelju kojeg pomoću internetske aplikacije https://med.hapih.hr/ svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Više na poveznici.

Korištenjem ovih stranica pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA